Całkiem
niedawno w dyskusji na forum doktora Henryka Różańskiego, sam
Gospodarz zarzucił mi, jakobym nie szanował i nie doceniał "Dawnej
Wiedzy Zielarskiej". Oczywiście wyraziłem swoje oburzenie i
odpierałem zarzuty swoją pracą inżynierską (którą notabene
obroniłem na piątkę) o "fitofarmakologicznych właściwościach
leczniczych wybranych gatunków roślin leczniczych w ujęciu
historycznym" czyli dorobiłem się tytułu inżyniera
zielarstwa i terapii roślinnych na owej "Dawnej Wiedzy Zielarskiej".
Uwielbiam
porównywać wiedzę badaczy sprzed 100, 150, a nawet 300 lat z
dzisiejszym stanem wiedzy o roślinach i często jestem zasmucony
tym, co prezentują naukowcy. Ich prace są niepraktyczne, odtwórcze
i pozbawione świeżego spojrzenia na pewne sprawy. Zresztą nie ma
czemu się dziwić. Dla wielu pracowników uczelni (tutaj pozdrawiam
UP w Lublinie) prace, które opatrzone są datą starszą niż 1975
są bezwartościowe a wiedza w nich zawarta, jest co najmniej zdezaktualizowana a może i nawet nieprawdziwa. Chcąc położyć kres
fałszywym wyobrażeniom o osiągnięciach badaczy Dawnej Wiedzy
Zielarskiej, przytoczę tutaj rozdział o mniszku lekarskim
pochodzący z książki Jonathana Pereiry "The Elements of
Materia Medica and Therapeutics" wydanej w 1853 roku. Autor tego
gigantycznego dzieła był doktorem oraz członkiem Royal College of
Physicians w Londynie oraz należał do wielu towarzystw
farmaceutycznych i medycznych (w Filadelfii, Sankt Petersburgu,
Lizbonie, Erlangen, Hesji i Paryżu). Po prostu Jonathan Pereira był
chodzącą skarbnicą wiedzy o farmacji i roślinach leczniczych
(Materia Medica).
TARAXACUM
OFFICINALE, WIGGERS
(COMMON
DANDELION)
mniszek
lekarski, mniszek pospolity
Historia.
Mniszek
naturalnie występuje w Grecji, zatem musiał być znany przez
starożytnych Greków. Sprengel i Fraus sugerują, że jest to άϕάκη
występujący w dziełach
Teofrasta.
[pominąłem kwestie botaniczne, Czytelnicy muszą mi to wybaczyć]
Stanowiska.
Bardzo
pospolity na łąkach, pastwiskach.
Opis
surowca.
Świeży
korzeń (radix taraxaci)
jest rozgałęziony, mięsisty, bogaty w sok mleczny obecny w
tkankach mlecznych, nazwanych przez Grewa "zbiornikami
mlecznymi". Zewnętrznie jest matowożółty lub brązowawy,
wewnątrz biały. Nie posiada zapachu, natomiast jest gorzki w smaku
(zwłaszcza w lato). Dodatek seskwichlorku żelaza do zimnego naparu
z suszonych korzeni mniszka strąca brudno-szary osad.
Pan
Giles stwierdził, że korzenie Apargia hispida
w pewnych wypadkach mogą być zamiennikiem korzeni mniszka. Rozróżnić je należy poprzez wygląd: korzenie mniszka zwykle są
gładkie, żółtobrązowe, kruche i bardzo łamliwe i zawierają sok
mleczny, natomiast korzenie Apargia hispida
są z zewnątrz pomarszczone, blade, twarde, łamią się z
trudnością i bardzo rzadko zawierają sok mleczny. Odróżnić
możemy je również po liściach, jeżeli są obecne: liście
Apargia hispida są
pokryte włoskami, natomiast mniszka ich nie posiadają.
Skład.
Sprengel
analizował skład chemiczny liści oraz łodyg [prawdopodobnie
chodzi o szypuły kwiatowe, łodyga jest skrócona]. Stwierdził
zawartość 85% wody, 9,14% związków ekstrahowanych wodą, 3,091%
związków ekstrahowanych rozcieńczonym wodorotlenkiem potasu
(potażem), 0,1% wosków, żywic i chlorofilu a także 2,669%
włókien.
Sok
mleczny pochodzący z korzeni został przeanalizowany przez Johna,
który znalazł w nim kauczuk, związki gorzkie, śladowe ilości
żywic, cukrów, gum, wolnych kwasów, fosforanów, siarczków,
chlorowodorki potasu oraz wapnia, a także wodę. Pan Squire uważa,
że wyciśnięty sok mleczny zawiera gumy, białka, gluten, związki
aromatyczne i gorzki, krystalizujący się związek możliwy do
wyekstrahowania, rozpuszczalny w wodzie oraz alkoholu.
W
1840 roku Frickhinger przeprowadził analizę porównawczą korzeni
mniszka pozyskanych w listopadzie 1839 roku i kwietniu 1840 roku.
Poniżej podaję rezultaty jego badań.
|
listopad 1839
|
kwiecień 1840
|
||
świeże
|
wysuszone
w 99,5°F (37,5°C)
|
świeże
|
wysuszone
w 99,5°F (37,5°C)
|
|
ekstrakcja za
pomocą zimnej wody
|
||||
związki
nierozpuszczalne w alkoholu
|
6,41%
|
23,10%
|
1,36%
|
6,80%
|
związki
rozpuszczalne w alkoholu
|
3,66%
|
13,20%
|
3,45%
|
17,20%
|
ekstrakt
sporządzony przez gotowanie korzeni w wodzie
|
||||
związki
nierozpuszczalne w alkoholu
|
3,04%
|
11,20%
|
0,88%
|
4,40%
|
związki
rozpuszczalne w alkoholu
|
1,78%
|
6,40%
|
1,60%
|
8,00%
|
białko
zanieczyszczone w procesie ekstrakcji
|
||||
|
0,33%
|
1,20%
|
0,52%
|
2,60%
|
woski
|
||||
|
0,13%
|
0,48%
|
0,18%
|
0,90%
|
pozostałości
wyekstrahowane przez zimną i ciepłą wodę
|
||||
|
9,16%
|
33,00%
|
9,02%
|
45,00%
|
strata
przypisywana fermentacji inuliny
|
||||
|
2,94%
|
10,62%
|
2,86%
|
14,30%
|
straty ogólne
|
||||
|
0,32%
|
0,80%
|
0,19%
|
0,80%
|
woda
|
||||
|
72,23%
|
-
|
79,94%
|
-
|
proch (związki
mineralne)
|
||||
|
5,50%
|
7,80%
|
Z
powyższej analizy wynika, że korzenie zebrane w czasie jesieni są
bogatsze w związki przechodzące do wody, niż korzenie pozyskane
wiosną, lecz uboższe w woski, białka i związki mineralne.
Z
umytych, połamanych i wyciśniętych korzeni mniszka można uzyskać
sok roślinny w ilości około połowy wagi użytych korzeni. W
kwietniu i maju, kiedy korzenie są bogate w wodę, sok ten nabiera
płowego koloru wskutek koagulacji białek. Ilość ekstraktu oraz
soku zależy od sezonu, w którym pozyskano korzenie.
ilość funtów
soku potrzebna do uzyskania funta ekstraktu (sok : ekstrakt)
|
|
styczeń i
luty
|
4-5 : 1
|
marzec
|
6-7 : 1
|
kwiecień i
maj
|
8-9 : 1
|
czerwiec,
lipiec, sierpień
|
6-7 : 1
|
wrzesień,
październik
|
4-5 : 1
|
listopad,
grudzień
|
4 : 1
|
Jak
wynika z powyższej tabeli, wyciśnięty sok jest najbogatszy w
składniki stałe w listopadzie oraz grudniu. Jednakże warto
zaznaczyć, że sok pozyskany w miesiącach letnich jest najbardziej
gorzki, natomiast w uzyskany wiosną oraz jesienią ma stosunkowo
słodki smak. Dość duży wpływ na zawartość składników ma
mróz.
Taraxacin
(taraksacyna): jest to prawdopodobnie najważniejszy związek aktywny
w korzeniach mniszka. Jest uzyskiwana poprzez rozcieńczenie soku
mlecznego w wodzie destylowanej, zagotowanie płynu, rozdzielenie
żywic i białek, przefiltrowanie i odparowywanie zimnego płynu. W
ten sposób uzyskuje się kryształy, które mogą być oczyszczone
przez przepłukiwanie, a także rozpuszczenie w wodzie lub alkoholu.
Czysta taraksacyna ma kształt gwiazdkowatych, rozgałęzionych
kryształów, ma gorzki, gryzący smak. Łatwo rozpuszcza się w
eterze, alkoholu i gorącej wodzie, z trudnością rozpuszczalna w
zimnej wodzie. Topi się łatwo, jest łatwopalna, płonie bez
wydzielania amoniaku. Rozpuszcza się w stężonych kwasach bez
zmiany koloru, jest neutralna dla papierków wskaźnikowych.
Resin
(żywica): żywica uzyskana z soku mlecznego jest biała,
krystalizuje się, rozpuszcza się w alkoholu i eterze, lecz nie w
roztworach zasadowych. Rozpuszczona w etanolu charakteryzuje się
gryzącym smakiem, nie ulega strąceniu przy dodaniu octanu ołowiu.
Inulin
(inulina): według Overbecka, korzenie zebrane wiosną zawierają
niewiele inuliny, lecz funt suszonych korzeni zebranych jesienią
zawiera około 2 i 1/4 uncji tego cukru.
Super teksty i cały blog. Proszę oby tak dalej. Wybieram się również na ten kierunek i interesuje mnie szczególnie dawna wiedza zielarska wiec jeśli wpadną Ci w ręce jakieś interesujące receptury to proszę publikować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobre słowo. Publikuję cały czas, staram się jednak wyłuskiwać co ciekawsze tematy, więc taki rozrzut czasowy.
Usuń